BankalarKonut KredileriNedir?

İpotek Rehin Ücreti Nedir? Ne Kadar?

Gayrimenkul alımında kredi kullanan kişilerden alınan ipotek rehin ücreti bu gayrimenkulün alımı sonrası tapu üzerinde ipotek konulması ile ilgili ortaya çıkan masraflardır. Diğer adıyla ipotek tesis ücreti olarak alınan bu ücret bankalar arasında 110 lira ile 354 lira arasında değişiklik gösterir. Ödenen masraflar sonrası bu ücretin geri iadesi söz konusu değil. Bu tamamen krediyi kullanacak kişinin ödemiş olduğu tutarlar oluyor.

İpotek Rehin Ücreti Geri Alınabilir mi?

Konut, arsa yada dükkan gibi taşınmaz alımlarında krediyi alacak kişinin ödediği ipotek rehin ücreti geçmişte tartışılan konulardandı. Hâlâ tartışılan konular arasında yer alıyor. Bunun için Tüketici Hakem heyetlerine başvuranlarda oldu mahkemelere başvuranlarda. Fakat hem Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu hem yasal mevzuatlar gereği özellikle 2014 yılı Ekim’inde çıkarılan yasa sonrası bankaların yapacağı kesintilere açıklık getirildi. Bu açıklığa göre ipotek rehin ücreti bu işlemi üçüncü kişilere yaptırması halinde yasal hale geliyor. Banka kendi personeli ile tapu üzerinden ipotek koyma işlemi yaparsa buna karşı çıkabiliyorsunuz. Fakat üçüncü kişilere bunu fatura karşılığı yaptırıyorsa geri alabilmeniz mümkün değil. Bu nedenle bankalar dışarıdan anlaştığı avukatlar aracılığı ile işleri yürütmektedir ve geri almanız neredeyse imkansızdır. Hatta bununla kalmaz borcun bitmesi sonrası ipoteğin kaldırılması için bile ücret ödemek zorunda kalırsınız.

Bankaların kestiği ipotek rehin ücretleri şu şekilde;

* Akbank 126,60 TL

* Garanti Bankası 180 TL arasında

* Denizbank 148,68 TL

* Yapı Kredi Bankası 185 TL arasında

* İng Bank 206,50 TL

* TEB 206,50 TL

* Vakıfbank 354 TL arasında

* Ziraat Bankası 129,80 TL arasında

* Halk Bankası 155,76 TL

* İş Bankası 110,63 TL arasında

* Ziraat Katılım Bankası 118 TL

İpotek Takip Dilekçesi

Kişi bankaya ipotek rehin ücretini ödemekle kalmaz bu işlemin yapılabilmesi için yazılı rızası aranır. Bu rıza için banka kredi başvurusu esnasında kişiden ipotek takip dilekçesi alır ve imzalatır. Bu dilekçede ipoteğin miktarı, süresi, derece ve tesis edilecek kişinin kimlik bilgileri bulunur.

İpotek Rehin Ücreti Nasıl Hesaplanıyor?

Taşımaz gayrimenkul alımları için karşımıza çıkan ipotek tesis ücretinin belirlenmesinde alınacak gayrimenkulün değeri önem taşıyor. Bu değer ile kişinin borçlanacağı tutar çok önemli. Alınacak kredinin tutarının binde 3,96 sı oraında tapu harcı ve binde 8,25 oranlarında damga vergisi ile ipotek rehin ücreti krediyi alan kişi tarafından ödeniyor.

Hesaplama bu şekilde olmuş olsa da, bankalar verdikleri krediler için aldığı bu masrafı sabit tutabiliyor. Bu nedenle bankaların ürün ve hizmet ücretleri başlığında bu rakamlar sabitlenmiş durumda. Yine sizin banka ile olan münasebetiniz gereği  farklı bir ücret tarifesi uygulanır mı bilinmez. Çünkü bankaların geçmiş dönemdeki uygulamaları nedeniyle net bir şey söylemek imkansız diyebiliriz.

Turan Ay

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi ile Fotoğraf ve Sinema eğitimi gören Turan Ay onlarca kurs ve seminer sertifikasına sahiptir. Banka, Kredi, Finansal Sorunlar açısından araştırmalar yaparak tüketicinin bilgisine sunarken aynı zamanda 1996 yılından bu yana bilişim hizmetinde çalışmaktadır. Kredici.net adresi gibi bir çok internet sitesinin kurucusudur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu