Cumartesi Pazar Günü Noterler Açık mı?
Noter arıyorsanız, kısa sürede sizin için bir belgeyi noter tasdik etmek için birini bulmanın zor olabileceğini anlarsınız. Özellikle pazar günü noter bulmakta zorlanabilirsiniz. Pazar günü noter bulmak zor olabilir; ancak, nereye bakacağınızı biliyorsanız, pazar günü noter tasdikli bir şey de alabilirsiniz. Hafta sonu noter hizmeti arıyorsanız nereye bakmalısınız?
Nöbetçi Noter Uygulaması Başladı !
Adalet bakanlığı gelen taleplere istinaden Nöbetçi noterlik uygulamasını başlattı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından Nöbetçi noterlik uygulaması Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hizmetlerinin daha etkin, verimli ve hızlı yürütülmesi gayesi ile 6 Nisan 2019 tarihinde başladı.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu özellikle korona tedbirleri kapsamında uygulamaya, 17 Mart 2020’de ara verildi. Bu bir yıl içinde a 810 bin 448 işlem yapıldı.
Süren ihtiyaç ve talebe istinaden normalleşme süreciyle birlikte nöbetçi noterlik faaliyetlerinin tekrar başlatıldı. 30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan genelge doğrultusunda işlemler şu şekilde devam etmektedir. 119 noter hizmet verirken ihtiyaca göre bazı şehirlerde bu oran artırılabilecektir.
Nöbetçi noterler 10.00-16.00 saatleri arasında hizmet vermeye devam ediyor.
Noter Sorumlulukları
Noterin birincil sorumluluğu, imzayı noter tasdik ettirmeden önce bir belgeyi imzalayanın kimliğini doğrulamaktır. Noter, imzası noter tasdik edilen kişinin belgede tanımlanan kişi ve belgeyi yürüten kişi olduğunu şahsen bilmedikçe veya tatmin edici kanıtlara sahip olmadıkça bir imzayı noter tasdik edemez. İmzalayanın kimliğini doğrulamanın üç yolu vardır:
Kişisel bilgi – Bu, bir kişinin kimliğini doğrulamak için en güvenli ve en iyi yöntemdir. Herhangi bir tanık veya kimlik kartı gerektirmez. Noter, kişinin kimliğini oluşturacak kişiyle olan ilişkiden kişisel bilgiye sahiptir.
Güvenilir tanık – Güvenilir tanık, belgeyi imzalayanın kimliği hakkında kişisel bilgisi olan üçüncü bir kişidir. Güvenilir tanık, belgeyi imzalayanın kimliğini yemin ederek veya tasdik ederek doğrulamalıdır. Noter, güvenilir tanığın kişisel bilgileriyle veya bir kimlik kartı veya belgeler temelinde kimliğini tespit edebilmelidir.
Kimlik kartı veya kağıtları – Bir kişinin kimliğini doğrulamanın bu yöntemi, fotoğrafın, doğru fiziksel tanımlamanın ve imzanın incelenmesini içerir. İki kimlik formu talep etmek, bir kişinin kimliğini daha da doğrulayabilir. Kabul edilebilir kimlik biçimleri arasında, kişinin imzasını veya kişinin fotoğrafını içeren ve noter için tatmin edici olan bir pasaport, sürücü belgesi veya devlet tarafından verilmiş bir kimlik kartı yer alır.
Kaynak:https://www.faizsizev.org/