BankalarGüncel

2020 Yılında Faizler Ne Olur?

Faizler ne olur sorusunun ana kaynağı genel olarak kredi kullanacak kişiler oluyor. Bunun nedeni ise malum olarak alacakları borç para karşılığında faiz olarak ne kadar para ödeyeceklerini merak etmeleri. Zira ne kadar çok faiz o kadar çok para ödeme anlamına geliyor. Bu yüzden gelecekte kredi kullanacakların ana kaygısı Faizler ne olur olarak karşımıza çıkıyor.

Ekonomi piyasası açısından faizlere etki eden onlarca kalem hususu sıralarsınız. Bu hususları anlatmaya başladığınızda ise uzun uzadıya bir seri ansiklopedi sahibi de olabilirsiniz. Bu denli kapsama sahip bir konu başlığı adı altında sizlere önümüzdeki banka faizlerinin ne olacağına dair bir net bilgiler vermek çok zor. Fakat güncel gelişen olaylar neticesinde ekonomi geleceğimiz için bir takım senaryoları yazmak her daim olmuştur. Bu olayların anlık etkileri ile ekonomi uzmanları kendi beklentilerini sıralarken aynı zamanda bu beklentileri destekleyecek unsurlarını da açıklıyorlar. Bu açıklamalar eşliğinde kendisine inanan ve kaptıran yatırımcı da az değil. Fakat sitemizde dahil olmak üzere tümüyle öngörüden oluşan ve kişisel yorumlarımız nedeniyle yatırımların yapılmaması gerekir. Bunun nedeni ise kişinin yatırım özgürlüğü ve bu yatırımları sonrasında oluşacak maddi kayıpların tamamen kendisine ait olması.

Güncel Süreç Faizlere Yön Verecek

Güncel ekonomi hareketleri neticesinde kredi faizleri atılan adımlar ile paralel bir seyrin ardından inme potasına doğru geriledi. Zamanla bu gerilemenin daha aşağı seviyelere ineceği bir gerçek. Lakin ne kadar bir iniş yaşar, bu inişin süresi ne kadar olur bilinmez.

Önümüzdeki süreçte faizler ne olur sorusunun cevabını Türkiye’deki siyasi ve ekonomik adımlar eşliğinde tüm küresel ekonominin getirdikleri sonrası zamanı geldiğinde birlikte yaşayarak göreceğiz. Bu durum biraz zaman alıyor olsa da etki edecek hususların başında Türkiye’de oluşan enflasyon rakamları geliyor. Özellikle gıda sektörünün inanılmaz fiyat artırması neticesinde yükselen enflasyon ateşi için söndürme çalışmaları devam ediyor olsa da, bu durumun ne kadar etkili olacağını zamanla göreceğiz.

Faizlere etki edecek bir diğer husus da oluşacak işsizlik rakamları. İşsiz sayısının her geçen gün artması ekonomiye yeni bir boyut kazandırıyor. Gerekli yaşını doldurmuş olmasına rağmen iş bulamayan kişi sayısı oldukça fazla. Buna arkadan gelecek yeni nesli de eklediğinizde büyük bir işsizlik ordusu karşımıza çıkabilir. Ekonominin kötü gidişatı ile işsiz sayısının yüksek çıkması pek muhtemel. Bu işsizlik rakamları doğrudan ülkenin büyüme rakamlarına etki edeceği gibi faizleri de yakından ilgilendiriyor. Yüksek faizler eşliğinde düşen yatırım ile işsiz sayısı da beraberinde artmış oluyor.

2020 Yılında Faizlerin Durumu

Dolar kurunun memleketi ABD’deki ekonomik hareketlerde faizlere etki eden hususlardan. Zira TL’nin Dolar karşısında değer kaybetmesi faizlerin yükselmesine neden oluyor. Artan döviz kuru ile birlikte bu artışın önüne geçebilmek adına faiz artırımına giden Merkez Bankası atması gereken adımı atıyor. Bununla birlikte mevduat faizleri, kredi faizleri de artmış oluyor ki, kredi ile yatırımın da önü kesilmiş oluyor. 2020 Yılında Faizler ne olur sorumuzun cevabını vermek oldukça zor. Fakat küresel ekonomi ve ülkemizde oluşan olaylar ile zamanla belli bir paralel seviyede hareket edecektir.

Turan Ay

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi ile Fotoğraf ve Sinema eğitimi gören Turan Ay onlarca kurs ve seminer sertifikasına sahiptir. Banka, Kredi, Finansal Sorunlar açısından araştırmalar yaparak tüketicinin bilgisine sunarken aynı zamanda 1996 yılından bu yana bilişim hizmetinde çalışmaktadır. Kredici.net adresi gibi bir çok internet sitesinin kurucusudur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu