Yeni Hurda Araç Yasası

2017 yılının sonunda biten Hurda Araç Teşviki, otomotiv sektörünü canlandırmak adına yeni düzenleme ile TBMM’ye gönderilmesinin ardından kısa bir süre sonra 21 Mart gecesi torba yasa içerisinde kabul edilerek yasalaşmış oldu. Hurda aracı olan kişilerin en çok merak ettiği hususlar ise araçlarını hurdaya ayırmaları karşısında nasıl bir kazanç sağlamış olacaklarına dair. Yeni Hurda Araç Yasası hurda teşkil eden araç sahiplerinin beklentilerini ne kadar karşılayacağı merak konusu olmuş durumda.
Hurda Araç Yasası Hangi Araçları Kapsıyor?
Yeni yıla girmemiz ile birlikte özellikle sıfır araç alımında kullanılacak olan hurda araç teşviki 16 yaş ile üstündeki taşıtları kapsıyor. Bu anlamda 2001 ve daha alt modellerdeki minibüs, otobüs, kamyon ve otomobil gibi taşıtı olan herkes aracını hurdaya ayırma hakkına sahip olacak.
Aracını Hurdaya Ayıranların Kazancı Ne Olacak?
Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından özellikle otomotiv sektörünün beklediği hurda araç yasası yürürlüğe girdi ve buna göre hurda teşviki sıfır km araç alımında ÖTV indirimi için verilecek. 2001 model ve altı yani 16 yaş ve daha üstündeki aracı bulunan ve kullanılmamış araç almak isteyen kişiler araçlarını trafikten çekmeleri halinde 10 bin liraya kadar ÖTV indiriminden faydalanacak ve taşıtlarını daha uygun fiyata almış olacak. Böylelikle artan taşıt satışları ile otomotiv sektörü de canlandırılmış olacak. Hurdaya ayrılan taşıt nedeniyle sahibinin ne kadar bir kazanç sağlayacağı, hurda araç için ayrıca ücret alınacağı gibi hususların aydınlatılması açısından aracınıza kilo gram başına ya da ton üzerinden bir indirim sağlanmayacağını ayrıca belirtelim. Yani buradaki teşvik sadece vergi indiriminden ibaret olmuş oluyor.
Neden Hurdaya Ayırmalıyım?
Taşıt sahipleri maddi açıdan kayıplarını göz önüne alarak araçlarını kullanmaya devam etmekteler. Bu aslında zamanla yaşanabilecek kazalara davetiye çıkartır gibi bir husus. Zamana yenik düşen taşıtların özellikle kendi içerisindeki sahiplerinin güvenliğini tehlikeye atarken aynı zamanda dışarıdaki yaya ve taşıt trafiği içinde önem arz eder vaziyette. Zamanla yorgun bir hal alan metal yığınlarını oluşturan hurda araçların trafikten çekilmesi ve geri dönüşüme kazandırılması gereken hususlar arasında.
Hurda Araç Teşvikinin Süresi Ne Kadar?
Dönem dönem yenilenen hurda teşviklerinin yenisi için yaklaşık 6 milyon aracın bu haktan faydalanabileceği belirtiliyor. 2017 Aralık ay’ında sona eren düzenleme ile yenisi yürürlüğe girdi ve yeni hurda araç yasası 31 Aralık 2019 tarihine kadar devam edecek. Yani bu süre zarfından taşıtının yaşı 16’yı bulan da bu haktan faydalanacak. Hurdaya ayrılan araç sonrası yaşanacak ÖTV indirimi aracın modeli ve özelliklerine göre farklılık gösterebilecek.
Aracımı Hurdaya Nasıl Ayıracağım
Taşıtın hurdaya ayrılması için talep dilekçelerini tanzim ederek ilgili kurum veya müdürlüğe teslim ediyorsunuz. Bunun için Taşıt Teslim Tutanağı ile diğer belgeleri indirmek için tıklayınız. hurda-arac-teslim-dilekceleri
Taşıtınızı hurdaya ayırmanın ilk adımı Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvuru ile yapılıyor. Burada ayırmak istediğinize dair dilekçenizi veriyorsunuz ve ardından aracınızın tescil belgeleri ile Plakaları da teslim edilecekler arasında. Burada müracaat formu matbu olarak size verilebiliyor. Hurdaya ayıracağınız aracın vergi ve MTV gibi borçlarının bulunmaması gerekiyor. Borcu bulananlar bu borcun ifasını gerçekleştirmek zorunda. Gerçek kişiler dışında tüzel kişiliklerde araçlarını bu haktan yararlanarak hurdaya ayırabiliyor. Bunun için Ticaret Sicil Gazetesi, yetkili imza sirküleri ve ticaret odasının sicil kayıt belgesi istenilenler arasında.
ÖTV İndirimi Nasıl Olacak
Kullanılmamış araç alımında kullanılacak olan ÖTV indirimi için otomotiv satış yerleri hazırlığını yapmış durumda. Burada alıcılar için çok bir ayrıntının bulunması gerekmiyor. Çünkü alıcılar yerine satıcılar gerekli şartları yerine getirebiliyor.