T.C. Kimlik No ile Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Türkiye’de tapu türleri nelerdir? Mülkiyet kolaylığının anlamı nedir? Tarım tapu ne anlama geliyor? Birden fazla mal sahibi ortak bir tapu senedini paylaşabilir mi? Türkiye’de tapu işlemleri ve maliyetleri nelerdir?
Öncelikle tapu sorgulamayı ne şekilde sağlayabileceğiniz konusunda size bilgi verelim! T.C Kimlik No ile e-devlet uygulaması üzerinden Tapu Sorgulama linkine tıklayarak ihtiyacınız olan bilgilere ulaşabilirsiniz. Tapu bilgilerini sorgula linkini tıklayarak işleme devam edebilirsiniz. Ekran sizi yönlendirecektir.
Türkiye’de Tapu Türleri (TAPU)
Türkiye’de mülkiyet türüne göre çeşitli mülkiyet unvan türleri vardır, bunlardan en önemlisi şunlardır:
1. Türkiye’de Arazi ve Tarım Tapusu
Alan olarak nitelendirilen mülkler Tarım arazisi olmakla birlikte, bazen tapu belgesinde kayıtlı arazi veya parça, mülkiyet türünü değiştirecek inceleme yapılmaması nedeniyle başlık belgesinde tarım arazisi olarak kalırken, alandaki yeniden inşa planında yapılan bir değişiklik nedeniyle yeniden inşa statüsü verilmiş bir tarım arazisi olabilir. Bu durumlarda ilgili belediyeler tarafından bilgi edinilmelidir.
2. Türkiye’de İnşaat ve Binalar Tapu
Bu tip unvan belgelerinde, mülkiyetin bağımsız bölümleri ile ilgili özel bilgilere değinilmeden ana kamu malı bilgilerinden bahsedilir. Bu, mülkün bağımsız evler, barakalar, depolar, fabrikalar ve benzeri binalar gibi ayrılmış bölümlere ayrılmamış tek bir birim olarak tescil olduğu anlamına gelir.
3. Gayrimenkul Kolaylıkları Tapu
Tahviller, kuruluşunun nihai tamamlanmasından sonra gayrimenkulün mülkiyet hakkının tescili ve her bölümün ayrı ayrı kullanımının onaylanması ile içinde bulunan bağımsız bölümleri atar ve her bölüm, söz konusu binadaki bağımsız bölüme tahvil sahibinin mülkiyetini kanıtlayan tam unvan için düzenlenmiştir.
4. Türkiye’de Zemin Kolaylığı Tapu
Yapı müteahhitleri genellikle bu kayıt yoluyla alıcıya satılacak binanın özelliklerini, özelliklerin ayrıntılı bir açıklaması şeklinde sunarlar, ancak diğer yandan, bu belge ev sahibinin konut ruhsatı almasını sağladığından, zeminin mülkiyetini kaydetmek için bir belge gerekir.
27 Kasım 2007 tarihli Resmi Gazete’de kat mülkiyetine ilişkin 2007 tarihli 5711 sayılı Kanun kat kütüğü alınması gereğini göstermektedir. Yasa, mülkü tescil etmeyen ve kat mülkiyeti belgesi alan emlakçılara para cezası uygulanmasını sağlıyor.
5. Türkiye’de Mülkiyet Mülkiyet Tapu
Toplam binanın alanı, parça sayısı, ilgili kişinin parçası, bu parçanın sayısı ve hangi katta bulunduğu, özellikleri ile birlikte, tapunun tamamı gösterilecektir.