Bankacılık Haberleri

İmalat Sanayinin Ekonomideki Yeri

İmalat Sanayinin Ekonomideki Yeri

İmalat sanayi ülkenin ekonomisine katma değer sağladığı için pozitif yönde etkileri mevcuttur. Dünya ve ülke çapında ekonomiyi incelediğimizde birçok ekonomik krizle karşı karşıya kalınan zamanlar göze çarpar. Bu durumlar imalat sanayi bazen kötü yönlü bir etkileşime girse de bazen de az bir şekilde etki görmüştür. Örneğin; 2001 ve 2008 krizlerden oldukça az etkilenen imalat sanayisi, 1980’lerde görülen kriz karşısında daha çok etkilenmiştir. 1989 yılında gerçekleşen finansal alandaki serbestleşmeler ve 24 Ocak kararları imalat sanayinin gelişimine katkı sağlamıştır.

 Katma Değer Açısından İmalat Sanayi

 İmalat sanayi katma değer açısından değerlendirildiğinde 1998-2009 yılları arasında yüksek oranlı olmayan bir artış görülür. Kişi başına düşen katma değer oranının yüksek olmayışı, imalat sanayisinde gerçekleşen, yüksek maliyet oranları olmadan yapılan bir üretim anlamına gelir. Kriz yıllarını haricinde, katma değer miktarlarında belli oranlarda artış gözlenir. Bu artışların sebebi sabit sermaye yatırımlarıdır. Bu yatırımlar ihracat oranlarında yükselişe neden olur. Ayrıca ülkenin refah düzeyinde, teknoloji ve üretim alanında pozitif yönlü bir değişim meydana gelir.

 Türkiye Ekonomisinde İmalat Sanayinin Yeri

 Türkiye ihracatının büyük bir kısmı sanayi ürünleri ile gerçekleşir. Sanayileşmenin yol açtığı üretim faktörü ülkemiz insanlarına istihdam sağlamıştır. Önceden ithal edilen birçok ürünü kendimiz üreterek hem imalat sanayisine katkıda bulunmuş hem de istihdam oranlarında artış gözlenmiştir. Bununla birlikte diğer ülkelere ihraç edilen mallar, Türkiye Ekonomisini kalkındırmış ve geliştirmiştir. Türkiye’de en çok tarım alanında sanayi kolları gelişmiştir ve Türkiye sanayi ülkesi olabilme durumu ile karşılaşmıştır. Ama sanayi tesisleri dağılımı incelediğinde, dengesizlikler söz konusudur. Bunun sebebi ise bu tesislerin genellikle Marmara Bölgesi civarında faaliyet göstermeleridir. Ülkemizde gerçekleşen sanayi kollarına göz atıldığında, tekstil, gıda, dokuma gibi alanlar ile karşılaşılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ