Bankacılık Haberleri

Ağır Sanayinin Ekonomiye Katkıları

Ağır Sanayinin Ekonomiye Katkıları

Ağır Sanayinin Tanımı

            Sanayi diğer bir adı ile endüstri, bir hammaddenin belli zaman dilimi içerisinde belli başlı araç gereçler kullanılarak şeklinin veya biçiminin değiştirilmesi faaliyetidir. Ağır sanayi ise bu faaliyeti gerçekleştirmede kullanılacak araç gereçleri, makineleri üreten sanayi biçimidir. Ağır sanayi bütün sanayi dallarının içinde en önemli olanıdır. Çünkü ağır sanayi olmadan diğer sanayi dallarında mal üretmek imkânsız olacaktır. Ancak ağır sanayi ithal edilebilirse mal üretimi gerçekleştirilebilir.

 Ağır Sanayinin Kurulabilmesinde Önemli Olan Faktörler

            Ağır Sanayi diğer sanayi dallarında kullanılan makineleri ürettiği gibi petrol üretimi, demir çelik üretimi gibi yapısal olarak daha geniş bir üretimi de gerçekleştirmektedir. Ağır sanayinin bu üretim yapısı göz önünde bulundurulursa çevreye olan zararı diğer sanayi dallarına göre daha fazla olacaktır. Bu nedenle ağır sanayi şehir merkezinin dışında insan ve hayvan yaşamını tehdit etmeyecek bir yere kurulmalıdır. Doğa tahribatının az olacağı bir bölge tercih edilmelidir. Eğer doğal kaynaklar bulunuyorsa etkilemeyecek şekilde kurulum yapılmalıdır.

 Ağır Sanayideki Gelişmelerin Etkileri

            Ağır sanayi üretim yapısı itibariyle diğer sanayi dallarının temel taşıdır. Bir ülkede ağır sanayi olmadan diğer sanayi dalları yine var olur ancak o ülke sanayisinde kullanacağı makine ve araçları dış ülkelerden temin etmek durumunda kalır. Ağır sanayiyi ithal eden bir ülke dışa bağımlı, tam anlamıyla gelişmemiştir diyebiliriz. Ağır sanayiyi elinde tutan ülkeler gelişmiş ülkelerdir. Örneğin; Amerika ağır sanayi ihraç eden gelişmiş bir ülkedir. Ağır sanayisi olan ülkelerin ekonomisinde de iyileşmeler olur.

            GSMH da artış meydana gelir. Bütün sanayi dallarına katkısı olan ağır sanayinin var olması diğer sanayi dallarında istihdam yaratacaktır. İşsizliğin azalması ülke ekonomisine fayda sağlayacaktır. Ağır sanayinin diğer bir faydası ise ülkeler arasındaki konum olacaktır. Dış ilişkileri etkileyecektir. Ekonomik olarak güçlü olan devlet dış devletler ile çıkar anlaşması yapmaktan çekinmeyecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ